Cilt: 9 Sayı: 2, 31.12.2023

Yıl: 2023

Amaç

Maliye Araştırmaları Dergisi, ülkeler özelinde ve Dünya genelinde meydana gelen mali ilişkileri inceleyen mali sosyoloji, mali iktisat, mali hukuk, maliye teorisi ve bütçe ve mali planlama alanında yazarlar tarafından bilimsel değerler üretilmesine aracılık eden ve bu alanda bilgi sahibi olmayı amaç edinen değerli okurlara, bilimsel bilginin ulaşmasını hedefleyen bir dergi kuruluşudur.

Maliye Araştırmaları Dergisinin editör kurulu alanında uzman, anabilim dallarında en bir tez çalışmasına danışmanlık hizmeti vermiş, bağımsız kuruluşlar arasından, yazılı davet mektubu üzerinden seçilmiş ve oluşturulmuştur. 

Maliye Araştırmaları Dergisi Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki sayı yayınlamaktadır. Maliye Araştırmaları Dergisinin yanın dili Türkçe’dir. Türkçe çalışmalara ek olarak İngilizce çalışmalar da yayına kabul edilebilmektedir. Çalışmalarda intihale meydan verilmemesi amacı ile çalışmalar öncelikle İThenticate programı ile intihal taraması yapılmaktadır.

Maliye Araştırmaları Dergisine yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalar, çift taraflı kör hakemlik uygulaması ile değerlendirme süzgecinden geçirilmektedir.  Çalışmaları değerlendirecek olan hakemler,  editör kurulunda yer almayan bağımsız hakemlerden oluşmaktadır. 

Yazarlar tarafından gönderilen çalışmaların yayın sürecine dâhil edilmesi ile birlikte hiçbir aşamada yayın ücreti talep edilmemekte ve yazarlara telif ücreti ödenmemektedir. Aynı zamanda Maliye Araştırmaları Dergisine yapılan abonelik başvurusunda veya çevrimiçi web site üzerinden yapılan okuma ve indirme işlemlerinde dergi yönetimi tarafından herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Maliye Araştırmaları Dergisi yayınlanan sayılarında veya web sitesi üzerinden reklam yayını yapmamakta ve reklam başvuruları, editöryal kurul tarafından doğrudan reddedilmektedir

Maliye Araştırmaları Dergisinin yayın hayatına son vermesi durumunda, önceki dönemlerde yapılan yayınlar, https://dergipark.org.tr/tr/pub/finance/lockss-manifest adresi üzerinden ulaşılmasına imkan sağlanmaktadır. 





Kapsam

Maliye Araştırmaları Dergisi, alınanında yazılmış en doğru ve en yenilikçi ampirik ve teorik çalışmaları yayınlar. Nitel ve nicel araştırmalar başta olmak üzere teorik çalışmaların bilim dünyası genelinde yayınlanmasına aracılık etmektedir.

Maliye Araştırmaları Dergisi; maliye teorisi, mali iktisat, maliye politikası, mali hukuk, maliye tarihi, devlet bütçesi, kamu borçlanması ve maliye ile ilgili iktisadi, sosyal, hukuki ve idari alanlarda yapılacak araştırma ve çalışmaların yayımlanmasını sağlamaya yardımcı olmak üzere çıkarılmaktadır.



Genel Açıklama
 1.Yazarlar Maliye Araştırmaları Dergisine gönderdikleri çalışmaları Dergi Hakkında başlığı altında yapılan açıklamalara uygun biçimde hazırlamalıdırlar.
2. Yazarlar iki nüsha olarak dergi sistemine yükledikleri çalışmalar için yazar bilgilerinde yer alması gereken bilgiler aşağıdaki şekilde olmalıdır:
* Yazar Unvanı
* Yazar Adı-Soyadı
* Yazar ORCID numarası
* Yazar e-mail adresi
* Yazarın bağlı olduğu kurum
* Şehir / Ülke
3. Yazar bilgilerinin yer aldığı sayfada, yukarıda ifade edilen bilgilere ek olarak sadece dipnotta çalışma il ilgili olarak ifade edilmesi gereken bilgi yer almalıdır.

Başlık
1. Gönderilen bütün makalelere ait Türkçe ve İngilizce başlık olmalıdır.
2. Başlıklarda her kelimenin ilk harfi büyük, iki yana yaslı ve 14 punto olmalıdır.

Özet
1. Özet kısımları 150-250 kelime aralığında olmalıdır.
2. Özetlerde; amaç, yöntem, bulgular ve sonuç bilgilerinin yer almasına özen gösterilmelidir.
3. Özetlerde mümkünse kısaltma kullanılmamalıdır.
4. Karakter boyutu 10 punto olmalıdır.
5. Tüm çalışmaların özeti Türkçe ve İngilizce olmalıdır.
6.Özet başlığı Karakter boyutu 12 punto olmalıdır.

Anahtar Kelimeler
1. Her özet kısımlarının altında en az 3 en çok 5 kelime arasında anahtar kelimeler yazılmalıdır.
2. Her kelimenin ilk harfi büyük olmalıdır.
3. Karakter boyutu 10 punto olmalıdır.
4. Anahtar kelimeler başlığının karakter boyutu 12 punto olmalıdır.
5. Her çalışma için Türkçe ve İngilizce anahtar kelimeler olmalıdır.


JEL Classification Codes
1. Gönderilen makalelerde JEL (JOURNAL of ECONOMIC LITERATURE) sınıflaması yapılmalıdır
2. Sınıflama yapabilmek için http://www.aeaweb.org/journal/jel_class_system.php adresinden yararlanılabilir.

Giriş
1. Giriş kısmında çalışmanın amacı, kullanılan yöntem, çalışmanın literatüre yapacağı katkı ve çalışmanın kapsamı belirtilmelidir.
Dipnot
1. Gerektiği takdirde dipnotlarla açıklamalar yapılabilir.
2. Dipnot karakter boyutu 10 punto olmalıdır.
3. Dipnotlar sola yaslı olmalı ve paragraf girintisi sıfır olmalıdır.
4. Dipnot çizgisinde sol boşluk olmamalıdır.

Başlıklar
1. Giriş, Sonuç ve Kaynakça başlıkları hariç olmak üzere, bölüm ve alt bölümler numaralandırılır, her numaradan sonra ilgili bölüm ve alt bölümlerin başlığı yazılır.
2. Başlıklar koyu yazılmalıdır.
3. Tüm başlıklar kalın (bold), iki yana yaslı (girintisiz) ve yalnızca kelimelerin ilk harfleri büyük olacak şekilde yazılmalıdır.
4. Giriş, sonuç ve kaynakça dahil tüm başlıkların karakter boyutu 12 punto olmalıdır.
5.Bölümler sırasıyla (1., 2., 3., …) şeklinde numaralanırılmalı, alt bölümler ve onların altındaki diğer alt bölümler;
1.
1.1.
1.1.1.
gibi birden çok haneli olarak numaralandırılmalıdır.

Yazı Türü
1. Gönderilen yazılar 1.15 satır aralıklı, tablo ve şekillerle birlikte en çok 25 sayfa olmalıdır.
2. Yazı 11 puntoda Times New Roman ve Türkçe font kullanılarak hazırlanmalıdır.
3. Yazılar iki yana yaslı olmalıdır

Tablolar
1. Gönderilen yazılar 1 satır aralıklı, tablo ve şekillerle birlikte en çok 25 sayfa olmalıdır.
2. Yazı Times New Roman ve Türkçe font kullanılarak hazırlanmalıdır.
3. Yazılar iki yana yaslı olmalıdır
4. Tabloların içeriklerinde karakter boyutu 11 punto veya tercihen 12 punto olarak hazırlanmalıdır.
5. Kaynaklar tablo altına yazılmalıdır. Karakter boyutu 10 punto olmalıdır
6. Kaynak ibaresi koyu harfle yazılmalı boşluk bırakılmaksızın iki nokta üst üste (:) konulmalı ve bir boşluk bırakılarak, kaynak adresi yazılmalıdır.
7. Tablo içerikleri, pencereye sığdır özelliği aktif şekilde hazırlanmalıdır.

Denklemler
1. Denklemlere verilecek sıra numarası parantez içinde sayfanın sağında yer almalıdır.
2. Matematiksel ve istatistiksel simgeler Microsoft Office denklem düzenleyicisi ya da benzer bir denklem düzenleyicisi ile hazırlanmalıdır.

Şekiller ve Grafikler
1. Şekillere ve Grafiklere başlık ve numara verilmelidir.
2. Şekillerin ve grafiklerin başlıkları altında yer almalıdır ve metne ortalanmalıdır.
3. Grafiklerin bilgisayar yazılım programı çıktısı olmamaları, çizim veya çizim resim halinde ve marj ayarlarını aşmayacak şekilde düzenlenmiş olmaları gerekmektedir.

Kaynakça
1. Kaynakça Yeni Bir sayfadan başlatılmalıdır.
2. Kaynakçada paragraf yapısı "asılı" şeklinde seçilmelidir.
3. Kaynakça kısmında aynı yazarın çok sayıda kaynağı varsa, kaynaklar eskiden yeni tarihe doğru sıralanarak yazılmalıdır.
4. Kaynakça yazar soyadlarına göre alfabetik olarak düzenlenmelidir.
5. Kaynakçada sadece makalede kullanılan eserler yer almalıdır.
6. Metinde yer almayan kaynaklar kaynakçaya konulmamalıdır.
7. Kaynakça belirtilen örneklere uygun olarak hazırlanmalıdır.

Kaynakça Paragraf Yapısı
1. Paragraflar iki yana yaslı olarak hizalanmalıdır.
2. Sağ ve spl girintiler 0 (sıfır) cm ve asılı 1 cm olmalıdır.
3. Aralıklar önce ve sonra 6 nk, satır aralı tek olmalıdır.
4. Kaynaklar asılı 1.25 cm.

Sayfa Yapısı
1. Kenar boşlukları tüm yönlerden 3 cm olmalıdır.
2. Cilt payı soldan verilmelidir.

•Makaleler, A4 kâğıdı boyutunda ve MS Word programında DergiPark üzerinden gönderilir. Ana metin, Times New Roman yazı tipi kullanılarak hazırlanmalıdır.
* Dergide yayımlanması kabul edilen ve yayımlanan yazıların, yazılı ve elektronik ortamda tüm yayın hakları Maliye Araştırmaları Dergisine aittir.
* Makale sunum ve değerlendirme süreçlerine ilişkin tüm iletişim DergiPark altyapısı kullanılarak e-mail sistemi ile gerçekleştirilir. Telefonla bilgi verilmez.

Genel İlkeler 
Maliye Araştırmaları Dergisine yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların dergi sistemine yüklenmesi ve yayınlanması sürecinin tamamında başta editörler olmak üzere editör yardımcıları, yayın kurulu, danışma kurulu ve benzeri diğer dergi yönetimi içerisinde bulunan kişilerin gizlilik, şeffaflık ve tarafsızlık ilkesine riayet etmesi gerekmektedir.
Aşağıda yer alan etik ilke yönergelerinin tamamında Committee on Publication Ethics (COPE)tarafından hazırlanan yönergeler referans alınarak hazırlanmıştır. Ayrıntılı rehberlik ve akış şemasına ilişkin olarak https://publicationethics.org/guidance/guidelines adresinde bulunan yönergeler incelenebilir.
  • Hakem değerlendirme süreci sonrasında yayına kabul edilen veya yayına kabul edilmeyen çalışmalara ilişkin olarak hakemlerin isimleri dergi arşivinde saklı tutulmamaktadır.
  • Çıkar çatışmasına sebep olunmaması için çalışma hakemlerine ilişkin bilgiler yayınlanmamaktadır. 
  • Çalışma hakemlerine, çalışmaların değerlendirilmesi sonrasında editör tarafından imzalı olarak teşekkür mektubu iletilmektedir. 

Maliye Araştırmaları Dergisine yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalara ilişkin olarak tüm süreç gizlilik ilkesi çerçevesinde saklı tutulmaktadır. Resmi kurum amirleri tarafından ıslak imzalı olarak talep edilen dilekçe ile yapılan başvurular haricinde çalışmalara ilişkin olarak bilgi ve materyal hiç bir kurum veya kuruluş ile paylaşılmamaktadır.  Dilekçe ile talep edilen bilgiler editörlük ofisinde yapılan dergi yönetim kurulu toplantısı sonucunda oy çokluğu yönündeki karara göre yapılmaktadır.

Editörler başta olmak üzere çalışma yazarları, hakemeler ve okuyucular dahil tüm tarafların uyması beklenen sorumluluk aşağıdaki gibidir. 

  • Editörler, çalışmalara ilişkin red veya kabul noktasında tam yetkiye sahiptir.
  • Editörler, red veya kabul edilen çalışmalar ile ilgili olarak çıkar çatışması içinde olmamalıdır. 
  • Yayın kurulu, etik gözetim noktasında süreklilik sağlamalıdır.
  • Çalışmaların ilerleyeceği süreçlere ilişkin yönergeler yayınlanmalıdır. 
  • Çalışmalarda intihal ve hileli veri olmamalıdır.
  • Çalışmalar eş zamanlı olarak birden fazla dergide değerlendirme sürecine dahil edilmemelidir.
  • Çalışmada yer alan tüm yazarlar, katkı ağırlıkları eşdeğer olmalıdır.
  • Yazar hatalı verilerin tespitinde sorumluluk bilincinde olmalıdır.
  • Hakemler çalışma ve yazar ile çıkar çatışması içinde olmamalıdır.
  • Suistimal iddiaları dergi yayın kurulu tarafından ciddiye alınarak incelenmelidir. 
  • Açık Erişim Politikaları göz önüne alınarak çalışmalar yayınlanmalıdır. 

Editörler İçin Sorumluluk 

  • Editörler derginin gelişmesine ve kalitesinin artışı yönünde çaba göstermelidir. 
  • Editöryal kurulda yer alan herkes suistimal iddiaları dikkate alarak hareket etmelidir. 
  • Maliye Araştırmaları Dergisine gönderilen çalışmaların ön değerlendirme aşaması, hakem değerlendirme aşaması ve yayınlanma sürecine ilişkin olarak tüm sorumluluklar dergi editörüne aittir. 
  • Editörler, fikri mülkiyet hakkının korunması ve etik gözetimin süreklilik içinde devam etmesine özen göstermelidir. 
  • Editörler yayın sürecine ilişkin olarak şeffaflık ilkesini temel kriter olarak ele almalıdır. 
  • Editörler ulusal ve uluslararası yasalara uygun olarak hareket etmelidir. Editörler, yasal çerçevesinde paylaşılması uygun olamayan bilgilerin saklı tutulmasına özen göstermelidir. 
  • Maliye Araştırmaları Dergisine gönderilen çalışmalara ilişkin olarak kişisel verilerin korunmasına yönelik sorumluluk editörlere aittir.
  • Maliye Araştırmaları Dergisine yayınlanmak üzere gönderilen çalışmaların, dergi yayın politikasına ve etik ilkelerine uygunluğunun ön kontrol aşamasında tespit etme sorumluluğu editöre aittir.  
  • Maliye Araştırmaları Dergisine gönderilen çalışmalar, öncelikle editör ve alan editörleri tarafından ön değerlendirme tabi tutulmalıdır.  
  • Ön değerlendirme süreci tamamlanarak hakem değerlendirmesi aşamasına geçen çalışmalar, dergi politikasına uygun olmaması sebebi ile reddedilemez. Dergi politikasına  ve etik ilkelere uygunluk çerçevesinde değerlendirme sorumluluğu editöre aittir. 
  • Editörler, editör yardımcıları ve alan editörleri, ön değerlendirme safhasında, çalışmaların tekrar yazı, belirsizlik içeren yazılar veya orijinal çalışmalar yerine ikincil çalışmaların kullanılması durumunda, yazar(lar)a gerekli ön değerlendirme sonuçlarını bildirme ve düzeltme talep etme hakkına sahiptir. 
  • Çalışmalara ilişkin manipülasyon tespit edilmesi durumunda, öncelikle manipülasyon kaynağı editör ve yayın kurulu tarafından tespit edilerek, ilgili kurumlara ve COPE’ye bildirilmelidir. 
  • Editörler, yayınlanmak üzere gelen çalışmaları, hiçbir siyasi, ideolojik, mali veya kişisel çıkar gözetmeksizin, çalışmaların kaliteleri üzerinde değerlendirme sürecinin sürmesini sağlamalıdır.
  • Maliye Araştırmaları Dergisine yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalarda intihal tespit edilmesi durumunda, editörler mevcut durumu yazar(lar)a bildirmek zorundadır.
  • Editörler olası intihallere ilişkin olarak gerekli altyapı çalışmalarını yapmalı ve yayınlanmış çalışmalara ilişkin sonradan ortaya çıkan herhangi bir intihal sorununa yönelik gerekli bildirim ve teknolojik kaynakları kullanmalıdır.
  • Hakem değerlendirmesi soncunda, yazarlar tarafından çalışmaların hakem değerlendirme sonucunun karşıt yönünde bir gerekçe ile geri çekilmesi durumunda, editörler çalışmaları tekrar inceleme ve gözden geçirmelidir. Manipülasyon tespiti durumunda ilgili yazarların ilişkili olduğu kurumlara gerekli bilgiler vermelidirler.
  • Editörler, çalışmaların hakem değerlendirme sürecinin tamamını gizlilik içerisinde yürütmek ve hakem dosyalarını arşivlemekle yükümlüdür. 
  • Editörler hakem değerlendirme sürecinin bilimsel etik ilkelerine uyguluğunun ve sürekliliğinin korunması yönündeki çalışmaları güncel tutmalıdır. 
  • Editörler hakemler tarafından yapılan bilimsel değerlendirme sonuçlarını, kendi fikri veya idealist düşünceleri çerçevesinde şekillenmesini sağlamamalı veya hakemleri belirli kararlar çerçevesinde yönlendirmemelidir. 
  • Editörler, hakem değerlendirme işleminin manipüle edici, karalayıcı veya bilimsel değerlendirme ilkelerinden uzak bir değerlendirme yapıldığı kanaatine ulaşması durumunda, yayın kurulu toplası kararına bağlı olarak ilgili hakem değerlendirmesi iptal/red edebilir veya değerlendirmeyi askıya alabilir. 
  • Editöre Maliye Araştırmaları Dergisine gönderilen çalışmalar ile ilgili olarak yazarlar tarafından talep edilen en doğru bilginin ve değerlendirme sürecinin yapıldığını bildirmek ve gerekli adımları atmak zorundadır.
  • Derginin mevcut editörünün değişmesi durumunda, mevcut çalışmalara ilişkin olarak açık bir ihlal durumu söz konusu olmadığı sürece, yayın sürecine ilişkin olarak eski editörler tarafından alınan kararlar yeni editörler tarafından değiştirilmemelidir.
  • Editörler yazarlar için rehber hazırlayarak, belirli aralıklar ile hazırlanan rehberleri gerekli görülmesi durumunda değiştirerek güncel tutmalıdır.
  • Editörler hakemlik sürecine ilişkin olarak yönergeler hazırlamaları ve dergi yönetimi ile birlikte çalışma hakemlerini yönergelere yönelikler olarak bilgilendirilmelidir.
     

Yayın Kurulunun Sorumlukları

  • Dergi yayın kurulu, dergi tarafından belirlenen ve uluslararası standartlara uygun olmayan veya intihal içerikli çalışmaların yayınlanmasına engel olmalıdır.
  • Yayın kurulunda yer alan üyeler, dergi politikalarının geliştirilmesi noktasında dinamik olarak katkı sağlamalıdırlar.
  • Yayın kurulunda yer alan üyeler, uluslararası standartların güncel kontrolünü sağlayarak, derginin gelişmesine katkı sağlamadırlar.
  • Yayın kutulu üyeleri derginin en önemli temsilcisi ve destekleyicisi olduklarının bilincinde olması gerekmektedir.
  • Dergi yayın kurulu, dergi tarafından belirlenen ve uluslararası standartlara uygun olmayan veya intihal içerikli çalışmaların yayınlanmasına engel olmalıdır.

Yazarlar İçin Sorumluluk

  • Maliye Araştırmaları Dergisine yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalara ilişkin olarak bir yazar "sorumlu yazar" olarak belirtilmelidir. Çalışmaya ilişkin yazışmalar editör ofisi ve sorumlu yazar arasında yapılmaktadır. 
  • Maliye Araştırmaları Dergisine çalışma göndermek isteyen yazarlar, telif hakkı formu imzalayarak ayrıca sisteme yüklemekle yükümlüdür.
  • “Etik Kurulu Beyan Formu” gerektiren çalışmalara ilişkin olarak, ilgili kurumlardan alınmış formu en geç ön değerlendirme aşaması tamamlanması sürecine kadar dergi sistemine yüklemelidir.
  •  Etik Kurul Beyan Formu Gerektiren Çalışmalar
    • Katılımcılardan veri toplanarak bilgi üretilmesini amaçlayan, anket, odak gurubu, mülakat, gözlem, deney ve görüşme tekniklerinin kullanıldığı çalışmalar,
    • İnsan ve hayvanların kullanıldığı deneysel çalışmalar,
    • Klinik ortamında insan ve hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar.
    • Retrospektif çalışmalar.
  • Maliye Araştırmaları Dergisine gönderilen çalışmaları hazırlayan yazarların e-posta adresi güncel adresleri olmalıdır ve üçüncü kişiler tarafından dergi sistemine çalışma yüklemesi yapılmamalıdır.
  • Hayalet, misafir, hediye yazarlık durumu Maliye Araştırmaları Dergisinin yayın etiğine aykırılık teşkil etmektedir. Bu noktadaki tüm sorumluluk yazar(lar)a aittir.
  • Yazarlar, uluslararası standartlara uygun olmayan biçimde atıf yapılmamalıdır. Dergi yayın kurulu tarafından belirlenen atıf sistemine uygun olarak çalışma atıflarını düzenlemek yazarların sorumluluğundadır. 
  • Maliye Araştırmaları Dergisine yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalar, eş zamanlı olarak başka dergilerde değerlendirme sürecinde olmalıdır. Bu durumdan ortaya çıkan sorumluluk yazarlara aittir.
  • Maliye Araştırmaları Dergisine gönderilen çalışmalar, önceden başka bir dergiye gönderilmesi durumu söz konusu olması halinde, diğer dergilerden red veya geri çekildiğine dair bir yazı ekinin editöre iletilmesi gerekmektedir. Mükerrer yayın yapma konusunda ki tüm sorumluluk yazar(lar)a aittir.
  • Dergi Editörü ve Alan Editörü tarafından yapılan ön değerlendirme sonucunda, ilgili kişiler tarafından veriler ve çalışmada kullanılan yönteme ilişkin olarak şüpheli durumlar üzerine yazarlardan talep edilen çalışma verileri, talep eden dergi kurulu üyelerine yazarlar tarafından iletilmelidir.
  • Hakemler tarafından yapılan değerlendirme sonunca talep edilen düzeltmeler, hakem önerileri çerçevesinde  çalışma yazar(lar)ı tarafından yapılmalıdır.
  • Maliye Araştırmaları Dergisine yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalara ilişkin olarak, çalışmalara katkıda bulunan yazarlara ilişkin bilgiler çalışmanın dergi sistemine ilk yüklendiği anda tam ve doğru olarak girilmelidir.
  • Hakem değerlendirmesi yapılmış veya yayınlanmış olan çalışmalarda, yayın tarihini takip eden 5 iş günü içerisinde çalışmanın diğer yazarlarının yazılı ve imzalı onay yazının dergi editörlüğüne ulaştırılması koşulu ile yazar eklemesi yapılabilir. Belirtilen süreler içerisinde dergi editörlüğüne bilgi verilmemesi durumunda gereken sorumluluk yazar(lar)a aittir. Ancak yazar ekleme talebi yayın süreci tamamlandıktan sonra yapılması durumunda, bir sonraki sayıda düzeltme olarak çalışma tekrar yayınlanmaktadır. Ayrıca çalışmadan yazar çıkarma işleminde, yazar ekleme süreci ile aynı aşamalar izlenmektedir.
  • Hakem  değerlendirmesi sonrasında çalışmanın ilk hali üzerinde değişiklik yapılmış ve kaynakça değişikliği olması durumunda, yazarlar ek dosyada değiştirilen kaynakçaya yönelik olarak gerekli bilgileri editöre iletmelidir. 
  • Çalışmalarda hileli veri kullanılması sonucundaki sorumluluk yazar(lar)a aittir. 
  • Yazarlar daha önce yazmış oldukları veya savunma süreci tamamlanan veya süreci başlatılan tezlere ilişkin olarak gerekli bilgileri editöre iletmelidir. 

Araştırma ve yayın etiğine aykırı eylemler:

İntihal: Kelime grubu olarak bazı çalışmalarda aşırma olarak ifade edilmektedir. İntihal bir yazara ait olan düşünce, görüşü, formül, metot, yazı, şekil vb. bilimsel atıf kurallarına uygun olmayan biçimde alarak, yazarların çalışmalarında kendi düşünceleri olarak ifade etmeleridir.

Sahtecilik: Yazarların çalışmalarında, bilimsel bir değerlendirmeye tabi tutulmaksızın, türetilen veri, sunum veya eserleri düzenlemek, raporlamak veya sunmak ya da öncesinde yapılmamış bir araştırmayı yapılmış şekilde sunmak.

Çarpıtma: Belirli bir araştırma yapılmaksızın derlenen verileri, kayıtları veya şekilleri değiştirmek veya çalışma konusuyla ilgili olarak alınan dış kaynaklı yardımların çıkarları doğrultusunda verileri veya bulguları tahrif etmek.

Tekrar Yayım: Yazarlar tarafından yapılan önceki çalışmaların hiç yapılmamış olarak gösterilerek ve atıf yapılmaksızın oluşturulan yayınlardır. Mükerrer yayın olarak ifade edilen bu tür yayınlar, aynı sonucu veren ve birbiri ile ilişki olmaksızın aynı yazarlar tarafından yapılan sunumlardır. Bazı durumlarda ise çalışmanın yazarlarının bilgisi olmaksızın, çalışmanın yazarlarından biri tarafından tekrar değiştirilerek yayınlanmasıdır. Bu durumdaki çalışmalar genel itibari ile doçentlik başvurularında kullanılmak üzere hazırlanılmış çalışmalardan oluşmaktadır.

Dilimleme: Yazarların belirli bir çalışmanın çeşitli aşamalarda bölünerek, bir fazla yayın yapmalarıdır. Bu tür çalışmalarda dilimleme bilimsel etik ilkelerden uzak, keyfi davranışlar çerçevesinde yapılmaktadır.

Haksız Yazarlık: Yapılan çalışmada katkısı olmayan yazarların dahil edilmesi veya katkısı olan yazarların çalışma yazarları arasında gösterilmemesidir. Yazarlık hakkı sadece çalışmanın yazın kısmı ile ilgili olmayıp, veri toplama, değerlendirme, analiz veya çalışma tasarımını bünyesinde barından bir süreç örgüsünden oluşmaktadır.

  • Çalışmalarda bilimsel etik kurallarına aykırı olarak atıf yapmak veya atıf yapılan çalışma verilerini tahrif etmek.
  • Dış kaynaklardan (kurum, kuruluş veya kişiler) alınan desteklerin açık bir biçimde çalışmada ifade edilmemesi.
  • Deney yapılan çalışmalar veya araştırmalarda, etik kurallarına aykırı davranışlar sergilemek.
  • Araştırmalara yöneltilen eleştirilere karşı tüm yazarların müşterek soruluk hallerinden uzak durması.

Hakemlerin Sorumlulukları

  • Hakemler değerlendirmek üzere gönderilen çalışma konularına ilişkin olarak, kendilerini çalışma konusu çerçevesinde yeterli bulmamaları veya belirtilen süre içerisinde tamamlama noktasında sorun yaşayacaklarını düşünmeleri durumunda hakemlik atamasını gerekçeli olarak reddetmelidir.
  • Hakemler kendilerine değerlendirilmesi amacıyla gönderilen çalışmaların içeriklerine ilişkin olarak inceleme ve değerlendirme sürecini yapıcı, tarafsız bir tutum içerisinde gerçekleştirmelidirler.
  • Hakemler yazarlara yönelik bireysel eleştiri yapmamalıdır.
  • Hakemler çalışmaları değerlendirirken, bilimsel bilginin gelişmesine en doğru katkının sağlanması gerektiği düşüncesi içerisinde, çalışmaları değerlendirmelidirler.
  • Hakemler değerlendirilmek üzere kendilerine gönderilen çalışma içeriklerini gizli tutmalıdır. Bu konudaki sorumluluk hakemlerin şahsına aittir.
  • Hakemler çalışmaların konularında eksik olarak varlığını tespit ettiği atıflara ilişkin görüşlerini bildirmekle yükümlüdür.
  • Hakemler çalışmaların bilimsel kalitesinin arttırılması amacı ile yazarlar gerekçe göstererek diğer çalışmalara ilişkin atıf yapmasını talep edebilirler. Hakemler tarafından ek atıf talep edilmesi durumunda orantılılık ve gereklilik koşulunun sağlanıp sağlanmadığı yönündeki kontrol editöre aittir. 
  • Hakemler kendilerine değerlendirmek üzere gönderilen çalışmalara ilişkin olarak, etik ihlali, intihal şüphesi, çarpıtma veya dilimleme tespit etmeleri durumunda, gerekçeli olarak dergi editör ofisi ile iletişime geçmelidir.
  • Hakemler çalışmalara ilişkin olarak düzeltme talep ettikleri kısımları word veya pdf üzerinde belirterek yazarlara iletilmek üzere dergi sistemine yüklemelidir. 

 Okuyucuların Sorumlulukları 

  • Okuyucuların sorumlulukları bilimsel etik ilke ve kurallar çerçevesinde ortaya çıkmaktadır.
  • Okuyucular yaptıkları veya yapacakları araştırmalar sırasında bilimsel etik ilkelere veya uluslararası standartlara uygun olmayan bir durumun tespit etmeleri durumunda, ilgili durumu dergi editörlüğüne iletmelidir.
  • Okuyucular dergilerde yer alan çıkar çatışmalarını tespit etmeleri durumunda, tespitlerini dergi editörlüğüne bildirmelidir.
  • Okuyucular Maliye Araştırmaları Dergisinde yayınlanan çalışmalara ilişkin tespit ettikleri etik ihlallerini maliyearastirmalari@sakarya.edu.tr adresine bildirmeleri talep edilmektedir.

Yayın Politikası

  • Maliye Araştırmaları Dergisi, yayın etiği standartlarını en yüksek düzeyde sürdürmeyi hedefleyen Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan şeffaflık ve yayın ilkeleri çerçevesinde, yayın hayatını sürdürmektedir. https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing
  • Maliye Araştırmaları Dergisine gönderilen çalışmalar dergi amacına ve kapsamına uygun çalışmalar olmalıdır.
  • Maliye Araştırmaları Dergisine yayınlanmak üzere gönderilen çalışmalar, özgün konularda mevcut sorunlara çözüm üreten bilimsel eleştiri etiğine uygun ve eleştirel Maliye Araştırmaları Dergisi, ulusal ve uluslararası çalışmaları yayınlayan bilimsel, hakemli ve ücretsiz bir dergidir.
  • Maliye Araştırmaları Dergisi, çift taraflı kör hakemlik sistemini uygulamaktadır.
  • Maliye Araştırmaları Dergisine gönderilen çalışmaların yazarlarına ilişkin değişiklik talep edilmesi durumunda, tüm yazarların yazılı izninin olduğu imzalı belge editöre iletilmelidir.
  • Maliye Araştırmaları Dergisine gönderilen çalışmaların eş zamanlı olarak başka bir dergi yönetiminde değerlendirme aşamasında olmaması gerekmektedir.
  • Çalışmaların benzerlik oranı ile ilgili üç aşama dergi yönetimi tarafından yürütülmektedir.
  • Benzerlik oranı;
    • %1-20 arasında olması durumunda doğrudan hakem değerlendirmesine gönderilmektedir,
    • %21-29 arasında olması durumunda, ön inceleme sonucunda editör tarafından yazara düzeltme talebi gönderilir,
    • %30 ve üzeri olması durumunda, doğrudan editör tarafından makale reddedilmektedir.
    • Ayrıca çalışmaların tekil benzerlik oranın en yüksek %3 olması beklenmekte ve %3’ün üzerinde tekil benzerlik oranına sahip çalışmalar yazara iade edilmektedir.
  • Dergi yayın politikasına uygun olmayan çalışmalar, ön değerlendirme aşamasında editörler tarafından doğrudan gerekçeli bildirim ile reddedilebilir.
  • Benzerlik kontrolü sonrasında çalışmaların ön değerlendirmesi yapılarak,

Maliye Araştırmaları Dergisine yayınlanmak gönderilen çalışmaların yayın süreci gönüllü kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Çalışmaların yayın sürecine ilişkin olarak, yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Bu sebeple yayın süreci hiçbir ücrete tabi değildir.

22819

Maliye Araştırmaları Dergisi  Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.